بیشتر لوازم و اشیایی که در طول روز و زندگی افراد مورد استفاده قرار می گیرد، از پلاستیک و قطعات پلاستیکی ساخته شده اند.می توان ادعا کرد که قطعات پلاستیکی یکی از پرکاربردترین قطعات در سراسر جهان می باشند.طراحی قطعات پلاستیک نقش بسیار مهمی در ساخت و تولید یک قطعه یا محصول پلاستیکی دارد.بسیار حائز اهمیت می باشد که یک طراح، هنگام طراحی قطعات پلاستیک به عواملی همچون قالب گیری، فرآیند تولید محصول، انتخاب مواد و کاربرد های محصول توجه داشته باشد.هم چنین باید هدف اصلی طراحی قطعات پلاستیک را در نظر داشته باشد.
پلاستیک ها در صنایع مختلفی کاربرد های متنوعی دارند.عناصری نیز در طراحی قطعات پلاستیک جایگاه ویژه تری دارند و نیاز به توجه بیش تر هستند، مانند ضخامت و شعاع دیواره، دنده ها، باس ها و پیش نویس ها که در ادامه به طور مختصری به آنها خواهیم پرداخت؛
ضخامت و شعاع دیواره: ضخامت دیواره بر بسیاری از ویژگی های مهم قطعه می تواند تاثیر زیادی داشته باشد، عواملی مانند ظاهر، عملکرد مکانیکی، دوام و قالب پذیری.در مواردی طراح در طراحی قطعات پلاستیک می تواند به جای افزایش ضخامت دیواره، دنده هایی را متناسب با قطعه به کار ببرد تا به استحکام مورد نیاز دست پیدا کند.چرا که افزایش ضخامت دیواره موجب می شود که وزن قطعه نیز افزایش پیدا کند و قابلیت اش را برای قالب پذیری کم تر می کند.در طراحی قطعات پلاستیک با ارائه شعاع به قطعه، می توان آن را جایگزین لبه های تیز کرد تا فرآیند تخلیه قطعه پلاستیکی هنگام قالب گیری راحت تر و آسان تر انجام شود.معمولاً لبه های تیز موجب پارگی و یا ساییدگی می شوند که پس از استفاده مکرر در عملکرد قطعه اختلال ایجاد می کند.
دنده و هسته بیرون: در طراحی قطعات پلاستیک هنگام طراحی دنده، طراح باید ضخامت دنده را در نظر داشته باشد.هم چنین طراح باید بررسی کند که آیا امکان خروج هسته وجود دارد یا نه، چرا که هسته خروجی می تواند ساخت بهتری را ارائه دهد و نظم و جریان مواد مناسب را حفظ کند تا از بروز عیوب متعدد جلوگیری شود، مانند حباب ها، باله ها و غیره.
پیش نویس: در طراحی پلاستیک، پیش نویس نقش مهمی دارد.با ایجاد زوایای مختلف و یا صورت مخروطی شکل می توان قطعه را راحت تر از قالب خارج کرد.
این ها نمونه هایی از عناصر قابل توجه برای طراحی قطعه پلاستیکی می باشد.البته که موارد دیگری وجود دارد که یک طراح باید برای یک طراحی استاندارد، آن ها را در نظر بگیرد.
برای مشاهده انواع تولیدات پلاستیکی، به صفحه ی اختصاصی گالن 20 لیتری در وبسایت رسمی زرپلاست مراجعه فرمایید
قالب گیری پلاستیک در فرآیند طراحی قطعات پلاستیکی، شامل ریختن پلاستیک مذاب در قالب مورد نظر که طراحی شده است، می باشد.پس از خنک شدن، پلاستیک مایع به شکل طراحی شده و یا سفارش شده سخت می شود، سپس از قالب جدا می شود.قالب گیری انواع مختلفی دارد، مانند قالب گیری اکستروژن، قالب گیری دمشی، قالب گیری تزریقی، قالب گیری چرخشی و قالب گیری فشاری که مجموعه زر پلاست بر اساس نوع و طراحی قطعات پلاستیکی، مناسب ترین شیوه را انتخاب کرده و استفاده می کند.
قالب گیری اکستروژن: اگر بعد از طراحی قطعات پلاستیکی، تشخیص داده شود که قالب گیری اکستروژن مناسب تر است، نحوه کار آن به این شکل است که پلاستیک داغ مذاب اکسترود می شود و توسط هوای فشرده، تحت فشار قرار می گیرد تا به شکل مورد نظر برسد.
قالب گیری تزریقی: پس از طراحی قطعات پلاستیکی، قالب گیری تزریقی جزو انواع قالب گیری است که کاربرد فراوانی دارد و بسیار انتخاب می شود.در قالب گیری تزریقی پلاستیک ذوب شده را با فشار به داخل قالب طراحی شده می رانند و تزریق میکنند.قالب گیری تزریقی برای تولید های انبوه با دقت بالا مناسب است.
قالب گیری دمشی: از قالب گیری دمشی در طراحی قطعات پلاستیکی استفاده می کنند که ضخامت دیواره نازکی دارد و به دقت کمتری نیاز دارد.در این نوع قالب گیری از فشار هوا استفاده می کنند برای شکل دهی.
انتخاب مواد: انتخاب مواد متناسب با کاربرد قطعه طراحی شده بسیار مهم است.مثلا باید میزان مقاومت اش را در نظر داشته باشید که می خواهید چه قسمت هایی تا چه میزانی مقاومت داشته باشد.
فرآیند تولید انبوه: هنگام طراحی قطعات پلاستیک باید توجه کرد که به چه تعداد قرار است تولید شود.انتخاب شیوه مناسب به میزان کیفیت قطعه تولیدی کمک زیادی میکند.شیوه ی تولید انبوه قطعاً تفاوت هایی با روش تولید در تعداد کم دارد.
خط فراق: تعیین مکان خط فراق یا جداسازی هنگام طراحی قطعه مورد نظر بسیار حائز اهمیت است.چرا که توسط همین خط فراق مشخص می شود که کدام ناحیه در طی فرآیند قالب گیری تقسیم شود.
تجزیه و تحلیل-CATIA: طراحان بررسی ساختار، میزان سختی و انحنا و تجزیه تحلیل را می توانند با استفاده از برنامه های شبیه سازی مهندسی انجام دهند.CATIA یکی از برنامه هایی است که طراح به راحتی با استفاده از آن می تواند اعتبار این جنبه ها را مورد بررسی و سنجش قرار دهد.
پیشنهاد ما به شما، مطالعه مقاله ی پلاستیک در صنعت اسباب بازی می باشد.آنرا از دست ندهید
بیشتر سازمان هایی که محصولات پلاستیکی تولید می کنند و طراحی قطعات پلاستیکی انجام می دهند با چالش هایی مواجه می شوند.در ادامه به برخی از این مشکلات اشاره خواهیم کرد:
اگر قرار باشد قطعه ای خلاف جهت پیش نویس حرکت کند، طراح باید نسبت به محدودیت های ساخت و نحوه اجرای آن آگاهی داشته باشد.طراح باید فرآیند تولید، روش تولید و زمان خنک شدن قطعه را تجزیه و تحلیل کند.CATia می تواند بسیار به طراح کمک کند.مونتاژ قسمت پلاستیکی برای یک محصول ضد نشتی بسیار مهم است، خط جدا کننده می تواند باعث نشتی، شکستگی و یا پاره شدن قطعات لاستیکی از داخل قطعه شود.طراح می تواند با تجزیه تحلیل موقعیت آن از قبل توسط ساخت یک ماکت، از بروز مشکل جلوگیری کند.
در برخی مواقع که کم هم پیش نمی آید، نیاز است که برای تولید قطعه ی پلاستیک طراحی شده یک قالب اختصاصی طراحی کرد؛
شرکت زرپلاست با دارا بودن طراحان خلاق و با تجربه در مجموعه خود، طراحی قطعات پلاستیکی را با رعایت تمام نکات و استاندارد ها، با حفظ زیبایی ظاهری و کیفیت بالا انجام می دهد و تولید می کند.اگر تصمیم به طراحی و ساخت قطعات پلاستیکی خاصی دارید، مجموعه زرپلاست هر قطعه ای را با هر اندازه و پیچیدگی، با بالا ترین کیفیت طراحی و تولید می کند.زرپلاست با همکاری متخصصین و با استفاده از دانش فنی روز، ماشین آلات مدرن و حرفه ای سال هاست که در زمینه طراحی و تولید قطعات پلاستیکی فعالیت دارد.مجموعه زرپلاست در طول فعالیت حرفه ای خود همواره در جهت بهبود ارائه خدمات هر چه بهتر به مشتریان داخلی و خارجی خود تلاش کرده است.همچنین زرپلاست برای تمام فعالیت هایی که در راستای حفظ و نجات محیط زیست انجام می شود اهمیت ویژه ای قائل است و جزو اولین شرکت هایی بوده که فعالیت خود را در زمینه بازیافت شروع کرده است.